αρχείο λήψης

Αιμοδοσία!!! Τρίτη 23 Απριλίου 2024, από τις 18:00! Κανείς δεν περισσεύει.. 

 

«... η μάνα … με τέχνη και συναίσθημα ...»

Φυλλάδιο       Πρόσκληση
ΤΙΤΛΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ: ΤΥΠΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ:
... η μάνα ... με τέχνη και συναίσθημα ... Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ. (ΜΝΑΕ)
ΣΧΟΛΕΙΟ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ:
2ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων NOESIS - Ίδρυμα "ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ"
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ
2022 - 2023 Ιωάννης Κωστής, ΠΕ87.09 (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Αντικείμενο Σχεδίου Δράσης:

Η μάνα η συνέχεια της ζωής του κόσμου, η ζωοδότρα. Η μάνα με τα πολλά ονόματα, η μαμά, η μανούλα, η μανουλίτσα, η μητέρα , η μαμάκα και τόσα άλλα. Όταν η τέχνη υποκλίνεται στο μεγαλείο της μητρότητας τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Η τέχνη αγαπά τις μητέρες, απλώνει τα χέρια της και αποζητά το χάδι, το  φιλί και την αγάπη της. Η μητέρα κατέχει ίσως το μεγαλύτερο χώρο της θεματογραφίας στην εικαστική δημιουργία. Για αιώνες η μητέρα εξιδανικεύτηκε. Η δυαδική ταυτότητα της Γυναίκας και της Γυναίκας Μητέρας παραμένει μία συνεχή έμπνευση για τους καλλιτέχνες είτε πρόκειται για εικαστικούς είτε για μουσικούς είτε για υπηρέτες της υποκριτικής τέχνης. Η τέχνη την έχει αποθεώσει καθώς ζωγράφοι την αποτύπωσαν με τα πινέλα τους σε όλες της τις εκφάνσεις, γλύπτες τη σμίλευσαν σε πέτρα ή σε μάρμαρο, μουσικοί την έκαναν τραγούδια, σκηνοθέτες και ηθοποιοί την μετέφεραν στη σκηνή και το πανί. Κάθε είδους τέχνη που καταπιάστηκε με το θέμα «μάνα» μετέφερε στον καμβά, στο πεντάγραμμο και στη σκηνή ένα πλήθος συναισθημάτων που πάντα  κατάφερε και καταφέρνει να συγκινεί τον θεατή ή ακροατή. Γιατί μάνα δεν είναι αυτή που παίζει σου, που σε πάει βόλτες, που σε μεγαλώνει, σε νταντεύει, σε ταΐζει, που σου λείπει όταν φεύγει, που λυπάται σε δύσκολες στιγμές σου και προσπαθεί να σου βρει λύσεις, που θα έχει την έννοια σου  και θα ονειρευτεί για σένα. Ο κατάλογος για το τι είναι μάνα είναι τόσο μακρύς που δεν τελειώνει, ‘όπως δεν εξαντλείται και το θέμα «μάνα» για δημιουργία στην τέχνη.

Το παρόν Σχέδιο έχει ως σκοπό  την υποστήριξη, ενδυνάμωση και εν τέλει στην αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού λυκείου μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στην έννοια της «Μάνας».  Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες για τη «μάνα» μέσα από ορισμένες τέχνες που επιτυχώς έχουν καταπιαστεί με το θέμα αυτό και μας πλημμυρίζει συναισθήματα αγάπης, λατρείας, νοσταλγίας αλλά και έλλειψης  σε ορισμένους. Θα ασχοληθούμε με τη «μάνα» στις εικαστικές τέχνες(ζωγραφική, γλυπτική), στη μουσική(τραγούδια που έχουν γραφτεί και ερμηνευτεί), καθώς και με τη μάνα όπως έχει αποτυπωθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.  

Το Σχέδιο αυτό συμπλέει με τo κοινό αίσθημα της αγάπης που έχουμε όλοι για τη μητέρα μας  και η δομή του ανταποκρίνεται  στα ενδιαφέροντα των μαθητών του σχολείου μας πέραν των θετικών συναισθημάτων που νιώθουν για τον άνθρωπο που τους έφερε στη ζωή. Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας ασχολούνται με τις τέχνες γενικότερα είτε επαγγελματικά(καθότι ενήλικοι) είτε ερασιτεχνικά ως χόμπι. Έχουμε μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα σε εικαστικά εργαστήρια, μαθητές που είναι ενταγμένοι σε θεατρικές ομάδες,  μαθητές που είναι επαγγελματίες   μουσικοί αλλά και άλλους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το τραγούδι.

Το προτεινόμενο Σχέδιο θα «δέσει» όλα αυτά τα ταλέντα κάποιων  μαθητών μας που μαζί τους θα συμπλέουν και άλλοι μαθητές με βασικό τους κίνητρο αρχικά τη λέξη «μάνα». Ως σύνολο το σχέδιο δράσης θα παράσχει  σε όλους τους συμμετέχοντες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις οι οποίες θα εισαχθούν κατά την εκπόνηση του σχεδίου  με βιωματικές μεθόδους από τους εκπαιδευτικούς. Με τη  εκπαιδευτική μέθοδο της ενεργητικής μάθησης  και με τις τεχνικές του διαλόγου, των ερωταποκρίσεων, τον καταιγισμό ιδεών, τα παιχνίδια ρόλων και τις ομάδες εργασίας.

Με τη λήξη του Σχεδίου ο κάθε συμμετέχων:

  • Θα έχει αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις εικαστικές τέχνες που ασχολήθηκαν με το θέμα «μάνα».
  • Θα γνωρίζει ένα  πλήθος  μουσικών κομματιών από διαφορετικά είδη μουσικής  που υμνούν τη μητέρα
  • Θα έρθει σε επαφή με θεατρικά έργα και κινηματογραφικές ταινίες που εμπεριέχουν διάφορους τύπους μάνας.
  • Θα είναι σε θέση να δημιουργεί ένα δώρο για τη μητέρα του είτε ζωγραφίζοντάς την είτε τραγουδώντας την είτε ένα δώρο    σε ηλεκτρονική μορφή(video).
  • Θα έχει υιοθετήσει την άποψη «η αγάπη της μητέρας είναι ανιδιοτελείς» .
  • Θα είναι ικανός να μεταδίδει τη συμβολή της τέχνης στην έννοια «μάνα» στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον

 

Μια σειρά από Υποδράσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε η καθεμιά με την ολοκλήρωσή της να οδηγεί το παρόν Σχέδιο όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του σκοπού του. Αυτές είναι:

 

“Υποδράση1”: Η «μάνα» πηγή έμπνευσης για τις εικαστικές τέχνες. Παραδορέα Υποδράσης: Eικόνες από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτών γνωστών καλλιτεχνών, δημιουργίες μαθητών και φωτογραφίες μαθητών με τη μητέρα τους (ppt αρχείο).

Υποδράση2”: Η μάνα με νότες και με στίχους. Παραδορέα Υποδράσης: Tραγούδια για τη μάνα εκτελεσμένα από μαθητές (mp4 αρχείο), μεμονωμένοι στίχοι τραγουδιών που εμπεριέχουν τη λέξη μάνα ερμηνευμένα από γνωστούς καλλιτέχνες (mp4 αρχείο).

Υποδράση3”: Η μάνα στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη. Παραδορέα Υποδράσης: Σκηνές από θεατρικά και κινηματογραφικά έργα με θέμα τη μάνα ερμηνευμένες από γνωστούς ηθοποιούςκηνές από θεατρικά και κινηματογραφικά έργα με θέμα τη μάνα ερμηνευμένες από γνωστούς ηθοποιούς (mp4 αρχείο), σκηνές από θεατρικά και κινηματογραφικά έργα με θέμα τη μάνα μέσα από την υποκριτική ικανότητα των μαθητών μας (mp4 αρχείο).

 

GALLERY φωτογραφικών:

 

Φωτογραφικό υλικό διάχυσης:

 

Δελτίο τύπου:

 


ΤΟΜΕΙΣ & ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. που παρέχονται στο σχολείο μας

ΤΟΜΕΑΣ "Διοίκησης & Οικονομίας"

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:

  1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
  2. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
  3. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΤΟΜΕΑΣ "Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού"

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:

  1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
  2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

ΤΟΜΕΑΣ "Μηχανολογίας"

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:

  1. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών  Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
  2. Τεχνικός Οχημάτων
  3. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
  4. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού & Κλιματισμού

ΤΟΜΕΑΣ "Πληροφορικής"

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:

  1. Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
  2. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

ΤΟΜΕΑΣ "Υγείας, Πρόνοιας & Ευεξίας"

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:

  1. Βοηθός Νοσηλευτή
  2. Βοηθός Ιατρικών - Βιολογικών Εργαστηρίων
  3. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
  4. Βοηθός Φαρμακείου
  5. Κομμωτικής Τέχνης